Verkoop je via een webshop aan particulieren in andere EU-landen? Dan heb je sinds 1 juli te maken met nieuwe btw-regels voor e-commerce. Zo geldt er onder andere een lager drempelbedrag en hoef je niet in elk EU-land apart btw af te dragen Deze nieuwe EU-regeling btw e-commerce zorgt voor een gelijke concurrentie en maakt het verkopen een stuk makkelijker. Benieuwd naar de wijzigingen en wat ze voor jouw onderneming betekenen? Hieronder leggen we het uit:

Drempelbedrag van 10.000

Sinds 1 juli zijn er een aantal nieuwe btw-regels voor ondernemers.  Zo geldt er een nieuw drempelbedrag. Verkoop je bijvoorbeeld diensten en goederen aan consumenten in andere EU-landen en is deze omzet lager dan 10.000 Euro? Dan kun je de Nederlandse btw-tarief in rekening brengen en in Nederland btw-aangifte doen. Maar heb je jaarlijks meer dan 10.000 euro omzet bij particulieren in andere landen? Dan moet je vanaf 1 juli het btw-tarief rekenen van het land van je klant.  Je doet dan aangifte in het betreffende land waar je klant gevestigd is. En draagt daar ook de btw af. Er is dus één vast (en lager) drempelbedrag in plaats van de verschillende bedragen per land waar je als ondernemer hiervoor mee te maken had. Dit geldt alleen voor goederen die al in de EU zijn.

Btw-aangifte via het OSS-systeem

Je buitenlandse btw-aangifte kan je vervolgens op twee manieren doen. Je doet een lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-land waarin je iets hebt verkocht. Of je kan ook de btw-aangifte via het One Stop Shop (OSS) systeem doen. Een nieuw éénloketsysteem om de regelgeving en de bijhorende administratie lasten voor grensoverschrijdende leveringen aan particulieren te verlichten. De huidige MOSS (Mini One Stop Shop)-regeling gaat hiermee op in OSS. Door gebruik te maken van een OSS-systeem heb je geen btw-registratie in andere EU-landen nodig en hoef je niet in elk EU-land afzonderlijk btw af te dragen. De Belastingdienst regelt dat via het OSS-systeem aangegeven btw bij het juiste EU-land wordt afgedragen. Wel zo makkelijk en daarnaast scheelt dit een hoop tijd! Zo hoef je geen aangifte per land te doen. En je hoeft ook niet geregistreerd te staan in het desbetreffende land. Dit geldt natuurlijk wel als je daar een magazijn hebt.

Magazijn in een ander EU-land

Zijn de goederen voor je webshop in een ander magazijn in een ander EU-land opgeslagen? Bijvoorbeeld omdat je werkt via dropshipping? Dan heb je een btw-nummer van dat betreffende EU-land nodig. De door jou geleverde goederen vanuit het buitenlandse magazijn zijn belast met lokale btw. De goederen worden vanuit dat land geleverd en je kunt je btw dan niet via het OSS-systeem aangeven. De btw-aangifte doe je in het betreffende EU-land.

OSS-systeem binnen Exact Globe

Binnen Exact Globe wordt OSS al ondersteund. Binnen je Exact Globe omgeving kun je eenvoudig via OSS rapporteren. Deze functionaliteit wordt de komende maanden nog verder uitgebreid. Op deze manier willen we het voor jou als klant nog makkelijker maken, zodat jij je kunt richten op wat ertoe doet: ondernemen. Lees meer over het OSS-systeem in Exact Globe.